Bank pomysłów

Działalność szkół i placówek oświatowych przed zbliżającą się beatyfikacją

Sługi Bożego Kardynała Wyszyńskiego

Tutaj przejdź do listy pomysłów.

IV Zjazd Szkół im. Jana Pawła II województwa podkarpackiego - 2018/2019

Spotkanie to, którego współorganizatorem było nasze Stowarzyszenie, rozpoczęło się od wspólnej  Mszy Świętej pod przewodnictwem ks. bpa Jana Wątroby i odśpiewaniem wraz z chórem Ogólnopolskiego Hymnu Szkół Jana Pawła II. We mszy uczestniczyło ponad 40 pocztów sztandarowych w tym poczet Szkoły Podstawowej nr 3 im ks. kard. Stefana Wyszyńskiego. Tuż po Mszy  Świętej wykonane zostało wspólne zdjęcie uczestników Zjazdu. Następnie wszyscy przemaszerowali pod obelisk św. Jana Pawła II, gdzie złożono kwiaty i odśpiewano  „Barkę”.

Następna część zjazdu miała miejsce w muszli koncertowej przy placu katedralnym. Wszystkich przybyłych na IV Zjazd gości powitali prezes Stowarzyszenia Przyjaciół  Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II p. Nina Kitlińska oraz Pełnomocnik Wojewody Podkarpackiego ds. Rodzin p. Rafał Czupryk. Wśród zaproszonych gości znaleźli się min; parlamentarzyści p. Halina Szydełko, p. Krystyna Wróblewska, p. Wojciech Buczak, p. Andrzej Szlachta, obecni byli również p. Piotr Pilch Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, p. Małgorzata Rauch Podkarpacki Kurator Oświaty, p. Henryk Wolicki Pełnomocnik Prezydenta Miasta Rzeszowa ds. oświaty, opieki społecznej i osób niepełnosprawnych oraz  przedstawiciel biura poselskiego europosła p. Stanisława Ożoga.

Całość  Zjazdu uświetniły występy artystyczne w wykonaniu chóru z Zespołu Szkół Ogólnokształcących Sióstr Prezentek z Rzeszowa oraz młodzieży z Zespołu Szkół nr 4 z Jasła.

Nie zapomniano też o poczęstunku, były tradycyjnie pierogi i oczywiście kremówki.