Długo wyczekiwana beatyfikacja  kardynała Stefana Wyszyńskiego odbyła się 12 września w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie. Beatyfikacji dostąpiła również matka Elżbieta Róża Czacka, a wspólna msza była ukłonem wobec ich wcześniejszej współpracy.

Eucharystię koncelebrowało 600 księży, 80 biskupów z Polski, w tym m.in. przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki, prymas Polski Wojciech Polak i gospodarz miejsca metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz. Pojawiło się także 45 biskupów z zagranicy.

Liturgii przewodniczył papieski delegat prefekt Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych kard. Marcello Semeraro, którywygłosił w języku łacińskim formułę beatyfikacyjną, a jej polskie tłumaczenie odczytał wiernym bp Michał Janocha.

Po tych słowach odsłonięte zostały portrety beatyfikacyjne nowych błogosławionych, które powstały na podstawie ich fotografii, a do ołtarza przyniesione zostały procesyjnie relikwie nowych błogosławionych.

W tym czasie wierni śpiewali  hymny beatyfikacyjne, skomponowane specjalnie na tę okazję: "Soli Deo - Jedynemu Bogu" autorstwa ks. prałata Wiesława Kądzieli do słów bp. Józefa Zawitkowskiego - oraz "Błogosławiona Matko Niewidomych" do tekstu siostry Damiany Laske FSK z muzyką Piotra Pałki.

Podczas eucharystii wykorzystane zostały paramenty i insygnia Prymasa Tysiąclecia: pozłacany pastorał i kielich mszalny używany tylko podczas wielkich uroczystości.

W uroczystości beatyfikacyjnej wzięli również udział przedstawiciele najwyższych władz państwowych: prezydent Andrzej Duda, marszałkowie Sejmu i Senatu Elżbieta Witek i Tomasz Grodzki oraz członkowie rządu z premierem Mateuszem Morawieckim na czele. Byli obecni również goście z zagranicy oraz przedstawiciele służb dyplomatycznych i wojska.

mszy beatyfikacyjnej uczestniczyło około 7 tys. wiernych, wśród których znaleźli się członkowie naszego stowarzyszenia. Przybyli przedstawiciele szkół z Głogowa Małopolskiego, Chełma, Leżajska, Manasterza, Białegostoku,Tokarni, Czerwiennego, Czyżewa, Siedlina, Opatowa, Biłgoraja i Wąwolnicy oraz zarząd Elżbieta Dmitrowska Kaduk, Emilia Błaszak, Marta Wójcik, a także Podkarpacki Kurator Oświaty Pani Małgorzata Rauch.

Uroczystość przebiegła w podniosłej atmosferze, a uczestnicy nierzadko ocierali łzy wzruszenia.

Jesteśmy wdzięczni Bogu za dar beatyfikacji patrona naszych szkół oraz możliwość uczestniczenia w tej tak ważnej dla nas uroczystości.